„Дулсинеята на Филип Гунев“ взриви преговорите за правителство. ПП-ДБ натискаха тя да бъде вътрешен министър, което преля чашата

0
6053
Ивелина Дундакова, протеже на Филип Гунев.

Опитите на умнокрасивите да обсебят цялата власт в страната с 63-ма души парламентарна група най-сетне удариха на камък

Дулсинеята на Филип Гунев“ взриви и последният опит за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това научи Breaking.bg от свои източници.

Преди малко на брифинг преговарщият екип на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова обяви, че прекратяват преговорите с ПП-ДБ. Мария Габриел изтегля кандидатурата си за премиер и няма да води преговори за втори мандат.

ГЕРБ отново отстъпи както преди 9 месеца. Отстъпихме за енергетиката и министерство на отбраната. Но днес дойде ново искане, за МВР и ние казваме „Не“ на каквито и да било нови условия. Казваме „Не“ на преговори за втори мандат“, заяви още Габриел.

Публикация на сайта Епицентър часове по-рано хвърли светлина върху натиска на ПП-ДБ и непрекъснатите ултиматуми към ГЕРБ, които в края на краищата взривиха преговорите.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов бил категорично против оставането на Калин Стоянов начело на МВР. За поста вътрешен министър Иванов искал да сложи Ивелина Дундакова, настоящ зам.-вътрешен министър, което предизвикало недоволство от страна на ГЕРБ.

Иванов обаче иска да разшири периметъра на влиянието си в структурите на службите, прокуратурата и КПКОНПИ и в момента буквално „извива ръце“ на Борисов.

Вече е известно, че Христо Иванов е сложил името на съдия Йонко Грозев като бъдещ главен прокурор на масата на преговорите с ГЕРБ-СДС в настойчивите му опити за овладяване на прокуратурата.

Към това се прибавя и искането му той да определи кой да бъде избран за председател на КПКОНПИ“, написа Епицентър.

Именно името на Дундакова за министър на вътрешните работи е взривило разговорите и принудило преговорният екип на ГЕРБ-СДС да се оттегли.

Дундакова е протеже на соросоида Филип Гунев, който я е набутал в МВР докато беше зам.-министър на вътрешните работи при Румяна Бъчварова във втория кабинет на Бойко Борисов през 2016 година. Първоначално в дирекция „Анализи и политики“, а после е прехвърлена в дирекция „ЕС и международно сътрудничество“. Твърди в биографията си, че е била главен експерт в „Анализи и политики“, но това не отговаря на истината.

Известна е в МВР като „Дулсинеята на Филип Гунев“, чието протеже е.

Тази „черешка на тортата“ именно е преляла чашата на търпението на Борисов и преговорният екип. Наглостта на ПП-ДБ е достигнала върха си с това искане. Явно ПП-ДБ са се опитали да смачкат ГЕРБ като фон на факта, че искат да присвоят цялата власт в държавата, съдебна, изпълнителна и законодателна.

Христо Иванов и хората зад него да овладеят цялата съдебна система ВСС, Инспекторат на ВСС, прокурорска и съдебна колегии и главен прокурор, както и новата антикорупционна агенция. Атанас Атанасов всички служби-ДАНС, чрез довереното си лице Веселин Марков, негов съветник, бивш зам.-шеф на ДАНС, човек на кръга „Монтерей“ на Любен Гоцев, ДАТО, военното и цивилното разузнаване. На всичкото отгоре при ротацията Атанас Атанасов да стане шеф на Народното събрание.

Източници на Breaking.bg твърдят, че шефът на ДСБ в разрез с всякакви правила се опитвал да привиква на разговори началници на средно ниво в Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“, които да коптира, като обещавал ръководни постове.

Наглостта на ПП-ДБ стига до там, че са отказали да дадат енергетиката на ГЕРБ и не са се съгласили да отстъпят и от искането Асен Василев да бъде отстранен от поста финансов министър. Василев вече разчиства Агенцията за държавна финансова инспекция, митниците, НАП и е обсебил цялата сфера с кадри на ПП.

Според публикации в „Трибюн“ и „Филтър“ Божидар Божанов от ДБ е подчинил изцяло Министерството на електронното управление, съответно държавната фирма „Информационно обслужване“, ЕСГРАОН и всички структури от които зависят изборите с машини.

Ако ГЕРБ-СДС се бяха съгласили на рекета само с премиер Мария Габриел и Росен Желязков за министър на иновациите, каквито информации имаше до преди няколко часа в медиите, то партията на Бойко Борисов щеше да носи цялата отговорност за управлението на страната без да има никаква реална власт.

Цялата власт законодателна, изпълнителна и съдебна, след рекета на Христо Иванов, щеше да е в ръцете на ПП-ДБ, плюс овладяване на регулаторите. И всичко това с жалките 63-ма депутати на Кирил Петков, Асен Василев, Лена, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Тоест ГЕРБ щеше да бъде само „гумен печат“ на управлението на ПП-ДБ, докато последните се окопават в цялата власт.