Росен Желязков: Мария Габриел да получи втория мандат като кандидат-премиер

0
135
Росен Желязков Снимка: Нова

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере днес да направи анализ на ситуацията

„Не съм разговарял с Мария (номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел), но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено – говоря от свое име, ако от „Продължаваме промяната“ ясно и категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата“.

Това каза пред bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков във връзка със записа от Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Желязков уточни, че не е слушал целия запис, а е чел заглавията в медиите, свързани с него.

Той обяви още, че не е вярно, че Габриел почти се е разплакала по време на разговорите с ПП-ДБ и напомни, че е участвал в тези разговори.

„Който познава Мария, знае, че тя не е от момичетата, които плачат. Този разказ има белезите на една много неприятна презентация на жената в политиката като нещо ретроградно – видите ли в един момент няма кураж и си изпуска нервите. Тази интерпретация е вредна“, подчерта председателят на парламента.

Той обяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере днес да направи анализ на ситуацията от гледна точка на мандата.

Риторичен въпрос е дали с изваждането на този запис в този момент не се минира процесът по съставяне на правителството с втория мандат, каза председателят на НС.

Той отказа да коментира поста във Фейсбук на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова: „След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: „вратата е ей там“.

Ние трябва да съумеем в момента да върнем доверието в процеса, а доверието в процеса може да се върна само ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран, а не кабинет с политически задачи, които още на първите седмици и месеци ще взривят доверието. И тогава ще се сочи някой за виновен – в случая ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета“, коментира Желязков.

Според него важен гарант ще е „Демократична България“, които са настоявали за експертен кабинет и са отказали да предлагат свои хора в него.

Според него важен гарант ще е „Демократична България“, които са настоявали за експертен кабинет и са отказали да предлагат свои хора в него.