Блокадата на Прохода на Републиката от енергетиците продължава

0
54
Снимка: 24 часа

Не желаят среща с премиера Денков

Протестиращите миньори и енергетици продължиха и през нощта, а след това и през целия ден блокадата и при Прохода на републиката.

Няма промяна в настроението на хората. Те са категорични, че искат гаранция за работните си места и гарантиране на националната сигурност на страната. Те посрещнаха всичко, което идва като информация от страна на правителството с викове „оставка“. Днес отказаха да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев.

Искат той да дойде при тях и го очакваха, но това не се случи. Намерението им е да не се отзоват на поканата на премиера Николай Денков за среща утре.

„Ние не сме излезли за подаяния, за заплати, за обезщетения, за помощи – искаме работа. Искаме достоен труд, достойно заплащане. Това, което смятам, че и досега сме го правили не зле в интерес на държавата и обществото“, каза Стефан Стефанов.

„Искаме нашите енергетици да работят да, да се развиват. А не да бъдат съкратени. Ей това искаме“, коментира Десислава Петкова.

Миньори и енергетици излязоха на мирен протест и на пътя за Кюстендил, в района на автогара Перник. Те са солидарни с колегите си от Стара Загора. Протестиращите скандираха „Искаме работа, а не подаяния“ и заявиха, че вчерашното решение на правителството не ги удовлетворява.

Недоволните миньори се обявиха срещу предвидното в Плана за справедлив преход спиране на въгледобива и настояха да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет техни предложения. Днес енергетиците от Перник не блокираха пътища, но по думите им са в протестна готовност, пише БНТ.