16 гранични полицаи са виновни за смъртта на колегите им от Бургас

0
112
Патрулката с убитите полицаи в Бургас от мигранти. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Патрулът на загиналите униформени бил пратен да спре автобуса с мигранти едва 3 минути преди да навлезе на кръговото кръстовище

Срещу 16 служители на гранична полиция са били образувани дисциплинарни производства и са събрани данни за действия от тяхна страна, които са довели до смъртта на двамата бургаски полицаи, премазани от автобус с мигранти на 25 август тази година. Това обяви в Бургас служебният министър на МВР Иван Демерджиев, цитиран от „24 часа“.

„Докладът от проверката на инспектората към МВР вече е изпратен в прокуратурата“, уточни вътрешният министър.

„Сред 16-те проверявани служители, за които има събрани данни за извършени престъпления, са началниците на гранична полиция Бургас и Малко Търново, както и на регионалното управление. Един от началниците вече е подал оставка, други двама са били командировани“, каза още Демерджиев.

Той допълни, че полицаите са били уведомени за автобуса и пратени да го спрат едва 3 минути преди рейсът да навлезе в кръговото кръстовище Трапезица, където стана трагедията. Не е ясно защо е реагирано толкова късно, след като цели 17 минути преди това автобусът е бил преследван в опит да бъде спрян.

Разследват се и още няколко служители на гранична полиция, които са заподозрени, че са прибирали лични вещи от заловени мигранти.