Емил Димитров: На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг

0
11
Емил Димитров

Премиерът отговори на очакванията на хората, казва екоминистърът

„Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция. Въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи. През това време някой трябва да се грижи за хората“, заяви пред Нова тв екоминистърът Емил Димитров.

Според него мечтата на мнозина депутати за пожизнен мандат е на път да се получи. „Да не се окаже, че има Велико народно събрание, в което се обсъждат редица идеи и постоянно има ситуация „стигнеш до финала, почнеш от самото начало”, каза Димитров. Мнението му е, че дребните детайли, които имат нужда от промяна, биха могли да бъдат променени и от обикновеното Народно събрание.

„Не ми е приятно да ми казват мутра, но и това го има в управлението“, така министърът коментира сегашната политическа ситуация. Той изрази мнение и относно задължителната наборна служба: „Бил съм в казарма много малко време. Смятам, че ако вдигнеш заплатата на 3000 лева, ще има много желаещи да работят. Хубаво е да се изграждат навици, но вие съгласна ли сте да ходите някъде на палатка заради патриотичния дълг“, попита Димитров.

Екоминистърът предупреди, че опасността от голяма суша в България се приближава и на следващия министър ще му е много трудно. „Всички искат да се закачат към 52-та язовира (15 за питейно-битови нужди и още толкова за земеделски такива), които държавата управлява. В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми – поречието от язовир „Копринка“ до река Тунджа е пресъхнало. Друг пример – язовир „Камчия“. Трябва да чакаме догодина май-юни или да вземем мерки още сега“, каза министърът.

Димитров отрече тиражираните новини, че десетки язовири в страната са празни. „Всеки, който влезе в сайта на МОСВ, намира публичен бюлетин, в който се виждат всички статистики за водните басейни в България“, каза той. По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения, а докато той е министър – вода ще има.

Положението в Източна България е зле – язовирите „Тича“, „Ястребино“, „Камчия“ са в критично състояние. Язовир „Жребчево“ е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода.

„На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир „Кричим“. В Северна България има три града, които са към язовир „Тича“, а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”.

В заключение министър каза, че частните язовири не го интересуват. Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата, добави Димитров.