Емил Радев: България извоюва 1 млрд. евро повече на преговорите в Брюксел

0
36
Емил Радев

На Радан Кънев бих припомнил, че българските каузи са над междупартийните битки и интереси, казва евродепутатът

„Европодкрепата за България вече има и солиден финансов израз чрез споразумението за многогодишната финансова рамка, постигнато след близо 5-дневни преговори между лидерите на държавите – членки на ЕС. Извоювани бяха за България 1 млрд. евро повече. Така се нареждаме сред страните, които в периода 2021 – 2027 г. ще получат повече средства, въпреки че размерът на новия бюджет намалява с 62 млрд. евро спрямо настоящия“, написа във фейсбук евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Уви, политическите напъни да се омаловажат усилията на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов не спират. Алтернатива обаче не се гради, като подкопаваш доверието към страната ни в Европа! Ние, евродепутатите, добре знаем колко трудно се взимат решения и се постигат компромиси в ЕС, затова бих припомнил на колеги като Радан Кънев, че българските каузи са над междупартийните битки и интереси. Важно е преди всичко да сме единни, защитавайки перспективите за по-добро развитие на България!

Защото сега на ход е Европейският парламент – той има последната дума за мобилизацията на общо 1 трилион и 824 млрд. евро за следващите 7 години. Сумата включва и Пакета „Следващо поколение ЕС” на стойност 750 млрд. евро, от които 390 млрд. евро ще се предоставят на държавите-членки безвъзмездно, а останалите – под формата на заеми с възможно най-благоприятни условия.

При близо 29 млрд. евро общ размер на средствата за България за първи път се отпуска и допълнително целево финансиране от 200 млн. евро за създаване на работни места и подкрепа за икономиката в най-слабо развитите региони у нас.

Договорено е запазване на средствата, които страната ни ще получи по кохезионната и селскостопанската политика, а за защита на външната граница на ЕС за България ще бъдат осигурени над 200 млн. евро. Очакваме и 500 млн. евро по Фонда за справедлив преход, а грантовете, на които можем да разчитаме за възстановяване на икономиката от кризата, надхвърлят 7,7 млрд. евро“, посочи Радев.