Ето кои ще бъдат ваксинирани първи в София, Бургас и Пловдив

0
84
Снимка: Pixabay
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

В 10 часа ваксинират здравния министър, в Пловдив първи е шефът на лекарския съюз

От утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, съобщиха от здравното министерство.

Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като вече има и изготвен график за ваксинирането на първите медици.

Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Очаква се неговото ваксиниране да се случи в 10 часа утре в УМБАЛ „Света Анна“. След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

Също в 10 часа сутринта ще стартират ваксинациите в Пловдив и Бургас.

В града под тепетата първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас, първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата.

От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация.

Същевременно този следобед ваксините пристигнаха и във Варна, откъдето ще бъдат разпределени и в други градове в Североизточната част на страната.