Забраняват чужди духовници да проповядват у нас

Правораздавателните органи да имат много по-лесни механизми за бързо справяне с тези проблеми

0
70
каракачанов
Красимир Каракачанов

Каракачанов иска да се направят промени в наказателния кодекс срещу радикалния ислям

Правителството ще предложи промени в два закона, които ще са насочени към борбата с радикалния ислям. Това стана ясно след среща на шефовете на служби с правителството.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е забрана за проповядване от чуждестранни духовници.

Пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че сега действащото законодателство е прекалено либерално и дава възможност за проповядване на „нетрадиционен ислям“ чрез организирането на курсове и дори частни детски градини.

Правителството предвижда дипломите на чуждите духовници от различни конфесии да бъдат признавани от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Обмисля се още да се забрани чужди граждани да са начело на вероизповеданията у нас и да се финансират от чужбина.

Каракачанов предлага още имамите да се обучават в България във факултет към Софийския университет или във Висш мюсюлмански съвет.

Според Каракачанов тенденциите в Европа с привнасянето на радикален ислям на континента се наблюдават и в България.

Вицепремиерът аргументира информацията на службите и изводите от срещата с факта, че до 2010 година в България не е имало нито едно дело за радикален ислям, а от 2010 до 2017 година делата са скочили до 50.

По думите му, проблемът са лица, които са завършили своето теологично образование в чужбина в страни, където се преподава салафитска и уахабитска религиозна идеология и които след това са се завърнали в страната и проповядват сред религиозни общности. Тези лица и дейността им трябва да бъдат ограничени. Трябва да бъде ограничено и финансирането от чужбина на религиозните вероизповедания у нас.

„Чужди граждани да не могат да присъстват в ръководството на религиозните общности в България. Чуждо финансиране да бъде спряно или контролирано от държавата. Да се установи възможността религиозното образование да се получава в България и да се ограничи чуждо нетрадиционно религиозно влияние в България и да се направят промени в Наказателния кодекс, чрез които правораздавателните органи да имат много по-лесни механизми за бързо справяне с тези проблеми“, коментира Каракачанов.