Задължават и частните болници да купуват лекарства с обществена поръчка

0
34
Снимка: DarikNews.bg

В отговор на критиките на шефа на здравната каса министър Ананиев предложи законова промяна.  БСП и ДПС поискаха изслушването на д-р Дечев в здрвната комисия

Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата, също както това трябва да правят държавните и общинските. Такива предложения за промени в Закона за обществените поръчки ще направи здравният министър Кирил Ананиев. Това стана ясно след среща на шефката на здравната комисия и на парламентарната група н ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, който наскоро заяви, че касата се източва с по-големите суми, които плаща на болници за лекарства.

Ананиев ще поиска и проверка на лечебните заведения и търговците на едро от НАП за цените, по които се търгуват онкохематологичните лекарства.

Друга от критиките на д-р Дечев беше, че едни и същи лекарства се заплащат на 7 пъти по-високи цени на частните болници, защото именно те не били задължени да провеждат обществени поръчки. Министърът на здравеопазването бе категоричен, че подобни сигнали не са постъпвали в здравното министерство.

Даниела Дариткова пък скастри и двете страни в спора, като напомни на здравния министър и на управителя на НЗОК, че институциите, отговорни за здравеопазването, трябва да си говорят, но не през медиите.

От своя страна БСП и ДПС внесоха писмено искане д-р Дечо Дечев да бъде изслушан в парламентарната комисия по здравеопазване на 16 януари. „Проблемите, които той поставя, според нас са изключително сериозни. Те трябва да бъдат прозрачно разрешени и поставени пред здравната комисия“, каза депутатът от левицата проф. Георги Михайлов.

Управителят на здравната каса поначало е на подчинение на парламента, тъй като това е органът, който го избира начело на обществения фонд. Мандатът на д-р Дечев изтича през март и той вече заяви, че след това си тръгва.