Задържаните от Басейнова дирекция в Пловдив остават в ареста

0
8
Цветелина Кънева Снимка: Marica.bg

Обвинени са за искане и получаване на подкупи

Специализираният наказателен съд остави в ареста тримата обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Директорът Цветелина Кънева, юрисконсултът в същата дирекция и общинският съветник в община „Марица“ Георги Какалов бяха задържани на 28 февруари. Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

По указание на директора подчиненият й юрисконсулт и други служители извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално – на производители на водоплаващи птици.

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева.

Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.

Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.