Задържаха банда пернишки рекетьори

0
36
5 хил. лв. са иззети от рекетьорите Снимки: МВР

Обработвали клиенти на фирма за кредити със заплахи, бой и наказателни лихви

Банда от трима рекетьори от Перник беше задържана във вторник, а Специализираната прокуратура им повдигна обвинения. При извършените претърсвания на 7 адреса, 3 автомобила и лични обиски, бяха намерени и иззети записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5000 лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност.

Чужди лични документи и банкови карти са намерени у изнудвачите.

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател. Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход, информирата от прокуратурата.

Тримата „служители“ – всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не можели да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем.

След изтичане на 72-часовото прокуратурата ще поиска от съда да ги остави в ареста.