Заев: С Борисов ще говорим за Гоце Делчев в България

0
19
премиер
Борисов и Заев. Снимка: архив

Първата официална визита на македонския премиер ще бъде в София

Първата ми официална визита като премиер на новото правителство очаквам да бъде в България и там да се срещна с премиера Бойко Борисов. На тази среща ще обсъдим темата за Гоце Делчев. Това каза македонският премиер Зоран Заев в Скопие., съобщава DarikNews.

„Очаквам не по-късно от 10 ноември да има среща. Разбира се, че аз искам да посетя България и това да бъде моята първа официална визита като министър-председател на новия кабинет. Ние наистина имаме въпроси за решаване и по-точно Гоце Делчев като историческа личност. На 10-11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския процес, на която България е домакин. Тези дни очаквам обратна информация от България, за да може да поговорим за подготовката на Берлинския процес и за този открит въпрос“, каза още Зоран Заев.

Според него „добре е, че съвместната историческа комисия работи върху намирането на общо решение“ и той очаква да има предложения за разрешаване на този проблем.

„Нашето желание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския процес покрай ковид-19 и в края на тази година да имаме първата междуправителствена конференция (между ЕС и РСМ за започване на преговори за членство – бел. ред.)“, каза още македонският премиер.

На въпроса какъв е Гоце Делчев – българин или македонец, Зоран Заев отговори: „Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и фактите“, каза още той.

Тленните останки на Гоце Делчев, които до октомври 1946 г. се съхраняват в Македонския дом в София в ново специално изработено резбовано дървено сандъче, са предадени от комунистическото правителство на България под натиск от Съветския съюз и Югославия на създадената на антибългарска основа Народна Република Македония.

Според Заев „историческите личности трябва да бъдат основа за изграждане на по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави и двата народа“. Според него „не е добре както за европейското бъдеще на Балканите, така и за цяла Югоизточна Европа историческите моменти да се замитат под килима“.

„Именно заради това имаме Договор за приятелство и сътрудничество, за да може в бъдеще да решаваме тези въпроси, които ни обединяват, които ще припомнят нашата обща история, което е било нещо свято за гражданите, които са живеели в края на XIX век и началото на ХХ век, когато революционерите са се борили за социални права, за свобода… Вярвам, че чрез поредица от решения ще имаме сътрудничество и още по-голямо приятелство и така ще има динамика в европейското бъдеще“, каза още Зоран Заев.