Залива ни втора вълна на грип Б, най-мощната за последните 10 г.

0
31
Снимка: фейсбук

Все още няма регистрирани случаи на коронавирус

Все още в България няма регистрирани случаи на коронавирус. Същевременно има много случаи на заболели от втората вълна на т.нар. вирус тип Б, съобщиха на пресконференция от кризисния щаб към МС.

Днес 12 нови проби ще бъдат изследвани във ВМА, съобщи началникът на болницата и ръководител на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Много от пробите са на чужди граждани – от Франция, Исландия, Германия, Румъния, Молдова. В националната лаборатория ще бъдат направени също 12 проби – 8 от Варна и 4 от Бургас.

Кризисният щаб е обсъждал обстановката с новата вълна на грип Б. „Това натоварва допълнително лабораториите, защото същите екипи и отделения в болниците се занимават и с коронавирус и пациентите, за които има съмнения, че са заразени от него.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев допълни, че се отчита покачване на случаите. „От десет години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от грип Б. Досега никога не е имало толкова области засегнати от грипа“.

Препоръката е да се мият често ръцете, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора и засилване на организма с витамини. Епидемия вече са обявили областите Варна, Бургас и няколко софийски и пловдивски общини.