Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на коронавируса, няма нито една червена зона

0
35
Костадин Ангелов Снимка: МС

Страната е 14-а по заболяемост от ковид в ЕС и 2-а по смъртност след Унгария

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия”, добави Ангелов, който благодари на българите, повярвали в мерките.

„Постигнахме много с изключително целенасочена политика. За да задържим постигнатото – има две задължителни условия, които трябва да спазваме. Първо – трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне 50 000 на ден. В 12 часа ще направим ваксинационен щаб, на който ще вземем две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки”, обясни Ангелов.

По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец–два, докато не се постигне колективен имунитет от поне 60% ваксинирани.

„Това може да стане най-рано в края на юни, реалистично – в края на юли и в най-лошия вариант – в края на август. Всичко зависи от темпа на ваксинация”, уточни той.

Главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и 5-о на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 230 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите след Босна и Северна Македония.