Костадин Ангелов: Успяхме да върнем доверието на 12% от населението във ваксинацията

0
20
Проф. Костадин Ангелов

Влизането в политиката за мен ще е още една възможност да говоря с хората за всичко, което може да ни избави от тази пандемия, коментира министърът

Премиерът Борисов ме покани да стана министър на здравеопазването, надявам се, защото съм доказал, че мога да управлявам хора и събития в сферата на здравеопазването.

Влизането в политиката за мен ще е още една възможност да говоря с хората за ваксините, ваксинацията, за всичко, което може да ни избави от тази пандемия.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов през бТВ. Вчера стана ясно, че проф. Ангелов ще води листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново.

„Разбрах, че войната, която водим срещу тази епидемия, е понякога воюване с всеки даден човек – да го убедим, че трябва да се пребори, да спазва дисциплината и мерките“, заяви министър Ангелов.

За мен е много важно това, което успяхме да постигнем за това време. Ние бяхме на едно от първите места по заболяване в ЕС. Сега сме на 25-о . В края на ноември желаещите да се ваксинират бяха с 12% по-малко от желаещите да се ваксинират сега. Което значи, че с нашата последователна политика хората избират науката пред всичко останало, посочи министърът.

Ангелов отбеляза, че следващият месец ще бъде последен за него като министър на здравеопазването и пореден за него като лекар. „Няма да жаля никакви сили и средства, за да можем да спасим колкото се може повече души. Сигурно г-н Цветанов владее до болка всички методи в политиката. Не претендирам да съм такъм. Моята цел е да помагам на хората в битката с тази пандемия“, каза професорът.

„В хода на една световна пандемия всяко едно решение, което се взима, трябва да бъде основано на реалността. Да, ние водим една война с коронавируса, който променя своята тактика ежедневно. И ние трябва да се противопоставяме успешно. Нашият план, който стартирахме, имаше първа цел – да запазим лекарите на първа лития, след това социалните институции, след това – възрастните хора и тези с хронични заболявания. И тази стратегия не е само в България – много държави постъпиха по същия начин. Зелените коридори бяха направени, за да намерим решението в този момент.

Количествата ваксини, които сме поръчали от всеки вид ваксини, могат да ваксинират 3 милиона души. Близо 30% от ваксинираните до момента граждани са възрастни хора между 64 и 85 години, включително и хора с хронични заболявания и такива в социалните домове“, коментира той.

Министър Ангелов отново подчерта: „В целия свят имаме един непредвидим вирус като поведение и като начин на заразяване и разпространяване. Само в България се говори за хаос. Аз наричам това наплив и желание на хората да се ваксинират. Вторите дози се пазят за тези, които вече са се ваксинирали. Аз предпочитам да има опашки пред ваксинационните центрове, отколкото хората да чакат за линейка. Битката е само за едно – хората да бъдат здрави!“.

„До края на юни можем да ваксинираме около 70% от българските граждани, стига да можем да осигурим ваксини. Това е нашата цел“, посочи той и добави: „За нас е важно да дойдат ваксините сега. По същия начин се лекуват и хората – важно е лечението да е навременно. Бях емоционален преди седмица и ще го повторя сега: Нямаме нужда от илюзията, че някой ни харесва, имаме нужда от ваксини“.

Относно забавянето на ваксините от „Астра Зенека“ той заяви: „Първите доставки трябваше да станат до края на декември миналата година. ЕК е договорен партньор с „Астра Зенека“. Ако доставките, които бяха планирани, бяха доставени по начина, обещан от фирмата, нещата щяха да са други. Но за мен по-важното е, че ние успяхме да върнем доверието в 12% от населението да се ваксинира“.

Министър Ангелов изтъкна, че има „български модел в управлението на пандемията“:
„Мерките трябва да бъдат възприети от хората добре, обществото трябва да бъде убедено в тях и да ги спазва. И те трябва да бъдат толкова „твърди“, че да дават резултат. Вървяхме по ръба на бръснача и постигнахме резултат, който много малко държави успяха да постигнат“.

Той заяви, че в момента има едно плато по отношение на заболеваемостта. То е около 12-13% от всички тестове, които се правят. „В момента системата на здравеопазването е готова за натиска от пандемията„, отбеляза той и допълни, че в момента „червените лампи не светят“ и системата е готова да се справи както откъм хора, от екипи, така и от медикаменти. „Във всяка една област имаме щабове, които работят, в пълна координация сме с тези щабове.

Нашата цел е да държим тази пандемия на каишка и ние се справяме с това“, подчерта министър Ангелов. Той поясни, че ваксините за втора игла на „Пфайзер“ и „Модерна“ се пазят в хладилниците на РЗИ. По отношение на ваксината на „Астра Зенека“ категорично не се налага да се пази втората доза.

Министър Ангелов отбеляза, че успешно върви и ваксинацията на преките участници в провеждането на изборите – членове на ЦИК, СИК, „Информационно обслужване“. „Много е важно ваксините, които ние пазим за тези хора, да са на основата на информационно РНК, при които разликата между двете дози е 21 дни“, заяви той.

Проф. Костадин Ангелов заяви в заключение: „Имаме опит цяла година, вече уверено стъпваме напред и във всеки един момент знаем как да победим този вирус“.