Костадин Ангелов: Всички пациенти в България получават ремдесивир

0
25
Снимка: Pixabay

Правителството отпусна днес 2 100 000 лв. за закупуването на 2500 флакона от лекарството

Всички пациенти с коронавирус в България получават ремдесивир. Няма недостиг на лекарството, увери здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС.

Правителството днес одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазване в размер на 2 100 000 лв за закупуването на 2500 флакона ремдесивир. 1 флакон струва 345 евро без ДДС. Очаква се доставките да са тук до 10-12 дни. България вече е направила заявката за това, подчерта Ангелов, цитиран от DarikNews.

До момента са получени 2837 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978.

„В страната има 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на ремдесивир в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат задоволени. Имаме ремдесивир за три седмици напред“, добави Ангелов. Лекарството се използва за лечението на пациенти с коронавирус в почти всички държави в света.

Противоепидемичните мерки, които имаме в момента, не се спазват. Вчера са извършени 29 проверки в търговски центрове за спазването им. РЗИ ще засилят проверките, добави Ангелов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, които са приети. Няма да се затварят градове, няма да се правят пропусквателни пунктове, категоричен е той.