Зам.-шефът на Фонд „Земеделие“ и още петима служители са арестувани при акцията

0
87
полиция
Прокурорът Иван Гешев

Разследват ги заради злоупотреби с евросредства от страна на Миню Стайков

Задържани са шестима служители на Държавен фонд „Земеделие“, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

Тази сутрин Специализираната прокуратура, съвместно с Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и със съдействието на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), започна действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков. Той е обвиняем като ръководител на престъпна група, за участие в която са задържани още 7 лица, а самият Стайков е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Групата е разследвана за злоупотреба с евросредства в размер на приблизително 18 млн. лева.

За да се случи това нещо, е оказано съдействие от служители на ДФ „Земеделие“. Те не са изпълнили служебните си задължения, като до този момент са налице данни и доказателства за престъпления по служба, извършени от длъжностни лица от фонда“, обясни прокурор Гешев.

Освен работните кабинети, претърсени са и домашните адреси на шестимата служители, а сред тях са заместник изпълнителният директор и директори на дирекции.

Те са задържани по Закона за МВР за срок от 24 часа, а прокуратурата предстои да прецени на колко от тях ще повдигне обвинение, както и какви мерки за неотклонение да им поиска от съда.

Действията, които се разследват, са от времето, когато изпълнителен директор на фонда е бил Румен Порожанов. Към момента няма доказателства, които да го ангажират към наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете уведомени“, обясни още прокурор Гешев.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here