Започваме производство на защитни маски, шлемове и очила

0
39
Снимки: Министерство на икономиката

Активен въглен от костилки на кайсия не пропуска коронавируса

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с български производители и учени, на която бяха представени образци на маски, защитни шлемове и очила, чието производство стартира.

На срещата стана ясно, че вече са тествани филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина като на коронавирусите. Учените проф. Стоян Шишков и проф. д-р инж. Павлинка Долашка, разработили новото предпазно средство, обясниха, че филтърът може да се ползва за маски за употреба многократно след стерилизация под пара.

Има готовност на ден да се произвеждат по 30 000 – 40 000 от тези маски, които вече са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската.

Днес стана ясно и че започва производство на български шлемове и очила. Най-малко 5 фирми започват производство, като техният капацитет може да надскочи 3000 шлема на ден. За защитните очила се разработва технология, която да бъде готова до седмица и ще бъде вкарана в производство в компании от автомобилния клъстер. Предвижда се да се произвеждат количества както за захранване на родния пазар, така и за фирми от цяла Европа.