Набързо написаха 3 акта и 4 протокола за липса на маски в автобусите в София

0
10
Кадър: Нова тв

Контролът е засилен максимално, удвоихме екипите на общинската полиция, казва кметът Йорданка Фандъкова

Три акта и четири предупредителни протокола са съставени за нарушения на мерките в градския транспорт тази сутрин, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на новата сграда към детска градина „Бърборино“ в София.

„Контролът е засилен максимално. Удвоихме екипите на общинската полиция, които проверяват за носене на маски. От сутринта текат засилени проверки. Три акта бяха съставени и четири предупредителни протокола до обяд. Предупредителни протоколи се съставят за наличие на маска, която обаче не се носи или се носи неправилно“, добави тя.

Фандъкова допълни, че в метрото също се провеждат засилени проверки.

„От самото начало се прави засилена дезинфекция два пъти дневно в наземния транспорт. На станциите на метрото се прави по-често. На влаковете се прави както през нощта, така и през деня на няколко часа“, обясни кметът.

„На открито в паркове и градини заповедта гласи, че трябва да се държим на разстояние от поне метър и половина“, припомни Фандъкова.

Смятам, че една по-ниска глоба, която се събира на момента, би била респектираща, каза още тя.

„Глобата за неносене на маска, за да бъде ефективна, трябва да бъде съразмерна. Аз смятам, че най-ефективни са санкциите, които се налагат на място с фишове“, добави тя, цитирана от „Фокус“.

По думите й при проверки се изготвяли предупредителни протоколи, а не санкции, и това не вършело работа.

„Видяхме, че имаше много хора, които нарушаваха правилата. Нека да изчакаме няколко дни да видим новата организация на контрол. Ако даде резултат, разбира се, че ще преразгледа своята позиция“, заяви кметът.