Борисов: Дистанция, дезинфекция, маски – достатъчно е, за да се предпазим

0
47
Бойко Борисов Снимка: МС

Нищо не налага КПП-та или други ограничения, увери премиерът

Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на МС.

Но трябва да останем отговорни. Тази динамична среда, в която броят на заразените с COVID-19 се увеличава, изисква също институциите да продължат да бъдат максимално концентрирани, а контролът да е изключително силен. Особено сега, когато предстои и сезонът на грипната епидемия, заяви Борисов.

За да бъде осигурено лечението на всеки български гражданин на заседанието на Министерския съвет бяха отпуснати 2,1 милиона лева за купуването на лекарството ремдесивир. Гарантирано е подсигуряването на национално ниво с всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациенти с COVID-19, стана ясно на заседанието.

„Предоставихме също 14 милиона лева за закупуване на преносими компютри за нуждите на държавните и общинските училища във времето на пандемията от COVID-19. С тези средства ще бъдат придобити 16 000 устройства – 12 000 за учениците и 4000 за учителите. Така ще помогнем да се осигурят лаптопи и да се обезпечи учебният процес във всичките му форми“, обяви министър Вълчев.

Образованието е наша основна грижа и приоритет. Правим всичко възможно то да е достъпно и качествено за всички български деца във всяка една обстановка. По европейски програми ще осигурим още 80 000 компютри, категоричен е премиерът.