Започват проверки на нощни заведения в София дали са намалили броя на клиентите

0
5
Снимка: архив

Кризисният щаб прие алгоритъм за действията на директорите при установен случай на коронавирус в училища и детски градини

Екипите на полицията и Столичния инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Това съобщиха от Столичната община.

От днес, 23 октомври, със заповед на министъра на здравеопазването се намалява капацитетът на посетителите в нощните заведения, като се допуска заетост на местата неповече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта. Засилването на контрола и проверките за спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова. На заседанието присъства и д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

На щаба се прие предложения от столичната РЗИ алгоритъм за бърза реакция на директорите на детски ясли и градини и училища за действия при съобщен случай на COVID-19 на дете, ученик или лице от персонала. Алгоритъмът цели да създаде ясни правила за действия на директорите при установен случай на положителен резултат за COVID-19 и последващо освобождаване и поставяне под домашна карантина.

Столичната РЗИ ще изготви и алгоритъм за действие и в заведенията за социални услуги.