Започва ваксинацията на хората над 65 г. и хронично болните

0
78
Снимка: Днес.бг

Броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен

Предлагаме да се премине и към четвърта фаза на ваксинацията – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания”, заяви на редовния брифинг на здравните власти председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

В момента се застъпват 2 и 3 фаза. Втора фаза е почти приключила. Очакваме още ваксини до края на месеца, поясни проф. Гигов.

Трета фаза включва хората, от които зависи функционирането на обществото – като журналисти, военни, айти специалисти, служители в хранителните магазини, ВиК сектора, заяви проф. Гигов.

Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обясни, че се обмисля пристъпване към четвърта фаза на ваксиниране, за да се компенсира неявяването на вече планирани за имунизация хора от първите три фази.

Проф. Балтов уточни, че никога не се отваря флакон с ваксина, ако няма реален брой хора, на които да бъдат поставени дозите. „Искам да уточня още, че нищо не се дължи като заплащане за ваксините, дори и здравнонеосигурените лица не дължат нещо“, каза той.

„Очакваме следващите количества ваксини от другата седмица. Над 5000 дози се очакват през първата седмица на март и това ще позволи да се включи и 4-та фаза от ваксинационния план. В ЕК са подали документи от „Джонсън и Джонсън“ и в края на март се очаква да им се даде разрешение, което означава, че ще има 4-та ваксина, която е еднодозова. Предоставят се обучителни материали на медицинските специалисти“, посочи шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.