Засилени проверки на предлаганата риба преди Никулден стартира агенцията по храните

0
8
От БАБХ публикуваха телефон за сигнали от граждани.

Ще се инспектират произходът, сроковете и условията на съхранение

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна от днес засилени проверки на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с интензивното предлагане и търсене на храни за Никулден и се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, посочват от БАБХ.

Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните.

Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

От БАБХ напомнят съветите към потребителите за закупуване на прясна риба.

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са изпъкнали. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От Агенцията призовават хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.