Захариева: България взема 15 млрд. евро от спасителния план на ЕС. До 30 г. връща 3,3 млрд.

0
25
Екатерина Захариева Снимка: БНТ

Планът за използването на сумите ще бъде изработен в консултации с бизнеса, увери външният министър

Планът за възстановяване на Европейския съюз от кризата с коронавируса е амбициозен, заяви пред БНТ външният ни министър Екатерина Захариева.

„След много кризи ЕС излиза по-силен. За първи път Брюксел предлага тези 750 млрд. евро спасителен план – 500 млрд. са грантове, 250 млрд. ще са кредити. Това показва още по-голяма интеграция на политиките ни“, каза тя.

Според разчетите България ще получи около 15 млрд., от които ще трябва да върне за период от 30 години – 3,3 млрд., останалото ще е безвъзмездно, сметна Захариева.

По думите й всяка една държава в ЕС трябва да предложи план за ползването им. „Аз съм убедена, че този план у нас ще бъде изработен в консултации с бизнеса“, посочи Захариева.

По думите на външния ни министър здравеопазването е една от политиките, които са суверенно право на държавите, но европейските страни членки трябва да обединят усилия поне в проучванията за създаване на лекарства и ваксини.

„Ключови производства сме изнесли извън Европа. Над 80% от съставките на лекарствата се произвеждат в Китай, предпазните облекла – също. Трябва да върнем тези производства в ЕС, трябва да сме автономни“, категорична бе тя.

Екатерина Захариева настоя в Европа да се говори по-активно за бюджета на общността, защото кризата с COVID-19 ще бъде по-тежка от финансовата през 2009 г.

„Толкова са ни свързани икономиките, че дори и държавите, които въведоха малки ограничителни марки, Швеция например, се оказва, че тяхната икономика е една от най-пострадалите“, допълни тя.

Външният ни министър отчете и плавното възстановяване на придвижването в Европа. „Първо със съседни държави, след което с държави със сходен риск и надявам се на следващ етап, след 15 юни – пълното възстановяване на свободното придвижване, в рамките на ЕС“, каза тя.

Захариева припомни, че от вчера България е свалила карантината за 29 държави, като тя се запазва по преценка на щаба за идващи хора от страни с по-висок рист.

Според нея една от причините за антибългарското говорене в съседната ни Северна Македония са идващите там избори. „Това е националистически подход, който те си мислят, че още работи. Те не трябва през ум да им минава да го използват. Тази риторика, насочен, към съседка, приятелска държава, пълна е с фалшиви новини и език на омразата“, допълни тя.

„Има и още една причина македонците да имат такова антибългарско говорене. Бяхме категорични и ясни – миналата година парламентът одобри категоричната позиция на България по отношение на Северна Македония“, настоя Захариева.

Тя съжали, че смесената комисия е спряла работа с аргумента, че предстоят избори в Северна Македония. „Тя не трябваше да е политическа, а съставена от историци. Нашите историци наистина са независими, никой не им дава политически указания“, категорична бе министърът.

Екатерина Захариева заяви още, че изложбата за 24 май в Руския културно-информационен център е провокация, която не помага за отношенията между двата народа.