Захариева за забраната на съдия Миталов да влиза в САЩ: В никакъв случай не е срещу интересите на България

0
43
българи
Екатерина Захариева

Ще подкрепяме прокуратурата в искането за екстрадиране на Цветан Василев от Сърбия, увери министърът

„Оценката на МВнР е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България, напротив“, каза външният министър Екатерина Захариева по повод обявената от САЩ забрана българският съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупционни действия.

Междувременно и премиерът Бойко Борисов коментира пред медии, че не е изненадан от решението на САЩ, защото очевидно, когато са видели, че обвинен в шпионаж българин е пуснат да отиде в Москва, са си задали въпроси. Както стана ясно, съдия Миталов е разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Русия, за да получи орден от Владимир Путин, въпреки че му е наложена забрана да напуска България.

Помолена да коментира изказването на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел, че Русия пази Цветан Василев в Сърбия, Захариева посочи, че все още искането на българската държава за екстрадицията му е в съдебна фаза.

„Предполагам, че главният прокурор е не особено доволен от възпрепятстването на извършването на разследването. Българската държава ще продължи да настоява и ще подпомага и нашата прокуратура в този случай“, отбеляза тя.

В отговор на въпрос може ли писмото на Гешев до европейските институции да попречи на преговорния процес със Сърбия за влизане в ЕС, министърът каза, че в процедурата за всяка държава изключително важно място се отрежда на върховенството на правото и това не е новост.

„Много голямо внимание отделяме и на добросъседските отношения, и на спазване на правата на малцинствата там. България активно подкрепя членството в ЕС на всички страни от Западните Балкани и това беше основен приоритет по време на председателството ни на Съвета на ЕС и продължава да бъде основен приоритет на българската външна политика, разбира се, при изпълнение на условията и критериите в преговорния процес“, изтъкна Захариева.

На въпрос за екстрадицията на собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков тя отговори, че всеки казус е свързан с искане от страна на българските власти, защото нямаме споразумение за екстрадиция с Обединените арабски емирства, където той беше задържан. „Подготвя се такова искане, което се изпраща до компетентните власти в ОАЕ“, обясни външният министър.