Съдията, който ще разследва главният прокурор, ще встъпи в длъжност до 10 декември

0
46
Даниела Талева. СНИМКА: БТА

Валят сигнали срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, които са изпратени на СГП

Съдия Даниела Талева, назначена за прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, посочи пред журналисти, че очаква най-късно до 10 декември да встъпи в длъжност, предава БТА.

Тя беше изслушана пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с организацията на работата ѝ. Талева посочи, че иска да ѝ бъдат осигурени такива условия, които да ѝ дадат възможност да се чувства независима от лицето, което ще разследва – и.ф. главен прокурор. Тя постави и въпроса с коя деловодна система ще работи, както и нуждата от административен персонал.

Даниела Талева посочи, че очаква ВСС да вземе решение по поставените от нея въпроси.

Попитана защо е решила да участва в процедурата за избор на ad hoc прокурор, тя каза, че „човек трябва да има и някаква гражданска позиция“. По думите ѝ, след като законодателят се опитва да направи някакви промени, то трябва да се намерят и хора, които по някакъв начин да съдействат тези промени да бъдат реализирани.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лада Паунова коментира пред медиите, че продължават да постъпват сигнали по механизма за разследване на главния прокурор, но последните са срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, които са изпратени по компетентност в Софийската градска прокуратура.