Иван Гешев и унгарският главен прокурор обсъдиха сътрудничеството между прокуратурите на двете страни

0
31
Снимки: ПРБ

Българският главен прокурор участва в поклонение в памет на жертвите на фашизма в Унгария

Главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна в Будапеща с главния прокурор на Република Унгария Петер Полт. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския главен прокурор в Унгария, където се провежда Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация, съобщават от държавното обвинение.

„Иван Гешев и Петер Полт обсъдиха предизвикателствата пред двете страни при утвърждаването на върховенството на правото в държавите, членки на Европейския съюз. Главните прокурори на България и Унгария акцентираха и върху успешното прилагане на инструментите на ЕС, които позволяват бърз, пряк и ефективен начин на комуникация и изпълнение на Европейските заповеди за арест и разследвания, както и трансфер на наказателните производства“, допълват от прокуратурата.

„Изтъкнато бе традиционно успешното сътрудничество между българските и унгарските съдебни органи, осъществявано в духа на професионализма и общата ангажираност на прокурорските институции по отношение на противодействието на трансграничната престъпност и прилагането на ефективни способи за нейното пресичане и наказателно преследване.

Главният прокурор Иван Гешев и неговият унгарски колега Петер Полт отбелязаха и положителна тенденция в наказателноправното сътрудничество, произтичащо от сключения през 2018 г. Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни“, се казва още в съобщението на държавното обвинение.

Иван Гешев участва в поклонение в памет на жертвите на фашизма в Унгария. Церемонията се проведе на Мемориала с 60-те железни чифта обувки в Будапеща. Тя беше водена от главния равин на Нидерландия.

Сред присъстващите бяха Ставрос Калафатис, заместник-министър на вътрешните работи на Гърция, и сенатор Михал Камински – зам.-председател на Сената на Полша.

„Мемориалът с 60-те железни чифта обувки в Будапеща – урок за поколенията за нулева толерантност към антисемитизма! Благодаря на Европейската еврейска асоциация за оказаната ми чест!“, коментира главният прокурор Иван Гешев.