Гешев пита Конституционния съд какво е държавна измяна

0
296
Иван Гешев

Разпоредбата за наказателната отговорност на президента и вицепрезидента била лаконична и нееднозначна

Главният прокурор Иван Гешев иска задължително тълкуване на разпоредбата от конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията.

„Разкриване на смисъла на разпоредбата на чл. 103 от КРБ е необходимо, тъй като нормата е лаконична и не дава еднозначен отговор на поставения с настоящото искане въпрос“, обясняват от прокуратурата.

Според конституцията президентът и вицето му не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване.

Предвид еднаквата правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се възприеме като еднакво валидно и за двете фигури.

Според съобщението, разпространено от прокуратурата, смисловото съдържание на въпросния член от Конституцията се разбира нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.