Гешев остана под 20 минути в комисията на европарламента, ще говори в България след указа на президента

0
152
Гешев говори пред репортери след изслушването му в комисията.

Обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, корупцията по високите етажи, каза той

„Каквото имам да кажа, ще го кажа в България“, заяви главният прокурор Иван Гешев, след като беше изслушан на закрито заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург. Извънредната среща бе посветена на ситуацията в България.

„Ще изчакам решението на президента Радев и Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа тогава“, каза още той. Гешев остана в залата по-малко от 20 минути, съобщава „24 часа“.

„Обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори“, коментира още главният прокурор.

В понеделник с 16 гласа “за” и в негово отсъствие Пленумът на ВСС гласува Иван Гешев да не е главен прокурор и предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му. По същото време Гешев вероятно вече бе пристигнал в Страсбург, където днес се очкваше да направи разкрития за корупция. Румен Радев няма срок, в който да подпише или не указа за отстраняването на главния прокурор.

Мониторинговата група на ЕП е създадена през 2018 г. след убийството на журналистиката Дафне Галиция в Малта. Целта й е да проследява процесите в държавите членки, в които е установено, че има проблеми с демокрацията, върховенството на закона и гражданските свободи. Тя е малка, но с огромно влияние. Състои се от едва 14 евродепутати – по двама представители на всяко политическо семейство.