Захариева: Нека да се направи обективно разследване на инцидента с Атанас Скатов

0
24
Екатерина Захариева Снимка: БНТ
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

В МВнР също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже

„Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не се случват повече такива инциденти“. За това призова в ефира на Нова тв външният ни министър Екатерина Захариева.

Във външно министерство също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже, поясни тя.

Захариева направи коментар и относно изказването на сръбски професор, който нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си” в телевизионно интервю.

„След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно“, заяви тя.

„На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да има повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим“, смята Захариева.

Външният ни министър коментира и думите на Зоран Заев, който нарече позицията на България относно македоно-българските отношения „безпринципна”.

„Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение на омраза към съседна държава? Много ли е принципно да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в 21 век да има подобен вид дискриминация”, категорична е Захариева. И уточни, че страната ни иска Република Северна Македония да влезе в ЕС.