За година българите дали 1 милиард лева за лотарийни талони.

0
158
симеонов
Валери Симеонов

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта – лотарията става държавен монопол

Комисията по бюджет и финанси в парламента подкрепи на първо четене промените в Закона за хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор. Вносител на текстовете е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а те получиха подкрепата на 11 депутати в ресорната комисия. Шестима от опозицията – БСП и ДПС, гласуваха с „въздържал се“.

Пред колегите си Симеонов подчерта, че с мярката тотализаторът ще увеличи многократно приходите си, част от които ще може да се пренасочат към развитието на спорта в България.

„По сега действащия закон няма такива задължения към частните оператори на игри – да заделят за спорт или за каквото и да било. Единственото изискване е да платят една такса. Става въпрос за обороти от стотици милиони левове“, аргументира Симеонов предложението си.

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети. В момента подобна разпоредба съществува, но тя се отнася единствено до казината.

По законопроекта са постъпили положителните становище на Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, както и образователното министерство. Отрицателно становище има от Българската асоциация на развлекателните и хазартните игри, откъдето заявяват, че готвените промени противоречат на конституцията.

По време на дебатите депутатите поискаха да чуят мнението на представителите на Държавната комисия по харзарта, такива обаче нямаше. „Няма, защото прокуратурата е там“, пошегува се председателят на комисията Менда Стоянова, визирайки стартиралата проверка.

След заседанието тя коментира, че през последната една година българите са дали около 1 милиард лева за лотарийни талони.

Във връзка с качения за обществено обсъждане от Министерството на финансите друг законопроект, който предвижда трансформирането на Комисията по хазарта в едноличен орган – Национална агенция, както и други промени в сектора, Стоянова коментира лаконично: „Не съм чела предложенията, защото си имах друга работа. Не мога да ги коментирам“.

На въпроса защо въпросните промени идват чак сега, тя отговори: „Все някога трябва да се направят“.