Здравният министър: Националната детска болница е наша обща отговорност

0
9
Това е сградата, в която трябваше да се строи националната детска болница, но правителството се отказа от проекта.

На общественото обсъждане беше представен визуален чертеж на това как се предвижда да изглежда бъдещата болница

Вярвам, че строежът на първата у нас Национална детска болница е наша обща отговорност. Отговорност да създадем такава болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в сигурни ръце, че за диагностиката, лечението и възстановяването им са осигурени възможно най-добрите и съвременни условия и медицинска апаратура, заяви здравният министър Костадин Ангелов при откриването на обществено обсъждане за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

„Имам собствена визия как, в какви срокове и какво трябва да се направи, за да подобрим качеството на детското здравеопазване. Но правилните решения не се взимат от един човек, а заедно, затова избрах вместо поредица от кабинетни срещи, днес тук, заедно, в режим на диалог, да си кажем докъде сме стигнали и да начертаем посоката, в която ще продължим”, каза още министър Ангелов.

По време на обсъждането беше представен визуален чертеж на това как се предвижда да изглежда бъдещата болница.

Всички етажи ще бъдат максимално приветливи за децата. В спешния центъра се предвижда да има всичко необходимо за едно такова отделение. Хирургичните блокове са разположени на първите три етажа според проекта, уточни проф. Литвиненко.

Същевременно участници в дискусията изразиха несъгласие с настоящия проект и конструкцията на сградата. Според тях красивото въведение е нереално, защото тази конструкция е остаряла.

Според тях строежът трябва да започне след разрушаването на старата конструкция и проектът да е приоритет на Министерския съвет.