Здравният министър очаква втора вълна на коронавирус

0
29
Костадин Ангелов

Доходите на над 6000 души в системата на здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов очаква втора вълна на разпространение на коронавирус.

„Вероятно предстои втора вълна на разпространение на болестта. Предстоят и зимни месеци с други респираторни заболявания. Грижата за тези хора е грижа за всеки един от нас, за цялото население“, аргументира той новите социални мерки, предложени от правителството. Проф. Ангелов обясни, че доходите на над 6000 души в системата на здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%.

„В сектор „Здравеопазване“ до края на годината ще бъдат отпуснати и ще влязат допълнителен финансов ресурс в размер на 223 млн. лв. Наличните, които до момента са отпуснати са в размер на 80.9 млн. по мерките, които сме предприели. Целта на мерките е да осигури по-голяма стабилност и сигурност, по-голяма грижа за медиците, лекари, медицински сестри, лаборанти в условия на коронавирус. Те са на първа линия в грижата за цялото население“, каза Ангелов.

По думите му средства са предвидени за служителите на РЗИ, Държавни психиатични болници, Национална експертна лекарска комисия, Национален център по заразни и паразитни болести, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Изпълнителна агенция по лекарствата, Национален център по обществено здраве и анализи, Национален център по радиология, както и служителите в звена „Контрол“ в НЗОК и РЗОК, командировани за подпомагане в РЗИ. Той посочи, че ще бъдат осигурени допълнителни 1000 лв. за хората на първа линия в системата.

„По тази мярка вече са осигурени 60 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването“, каза още министърът. Костадин Ангелов отчете, че до края на годината се очаква за това да бъдат изплатени 127 млн. лв.