Здравният министър: Ще настоявам мерките да останат максимално твърди

0
10
Костадин Ангелов Снимка: Нова

Костадин Ангелов и кметицата Йорданка Фандъкова се запознаха на място с първия в страната изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19

Ще настоявам мерките да останат максимално твърди, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той и кметицата Йорданка Фандъкова се запознаха на място с организацията и начина на работа на първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19.

Министърът благодари на Фандъкова и РЗИ-тата за намаляването на натиска към болничните центрове. Това даде глътка въздух на медиците.

В този изнесен кабинет ще се провежда имунизацията срещи коронавирус, каза още Ангелов, на място ще бъдат информирани хората, има места за сядане и изчакване, ще има 2 линейки, които ще са в готовност да реагират при нужда, каза още Ангелов. Ако има нужда ще се разкрият още 2 такива центрове на територията на столицата. Хората ще могат да получават информация на електронни информационни табла, докато чакат.

Желаещите медици, които искат да се ваксинират, са около 33%, но броят продължава да расте, каза още здравният министър.

Ваксинационните планове ще са готови до края на седмицата и всичко ще бъде разписано и ясно обяснено.

След поставяне на ваксината тя ще се вписва в информационната система, все още не е ясно обаче дали ще се поставя еднократно.

Не считам, че лекарите, които ще се ваксинират, са малко, все още няма много информация, има много болни колеги, каза още министърът.

Преболедувалите могат да се ваксинират и това не е опасно, нито пък ще влоши здравословното им състояние. До началото на следващата година всички лечебни заведения трябва да предоставят кабинет, където да се извършва имунизацията.

Мобилни екипи ще бъдат осигурени, увери здравният министър.

Много е рано да говорим за отпадане на мерките, предстои среща с БЛС и с тях ще говорим за част от мерките, така че ще вземем мнението на всички специалисти.

Утре съм възложил среща за пациентите с мускулна дистрофия и муковисцидоза, за да имат достъп до лечение.

Днес имахме събиране при вицепремиера Томислав Дончев, там обсъдихме мерките за изборния процес, все още не сме достигнали до финален край, но това ще стане в срок, обеща министърът.

„Ние имаме готовност и сме подготвени за ваксинирането на различните групи, осигурихме логистика, както и линейка, която е оборудвана“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Общинските власти ще гарантират логистиката. Логистичният щаб се ръководи от Красимир Димитров. Ежедневно 8 екипа ще бъдат на разположение на РЗИ, за да подпомагат работата им. Лекарите от общинските биолници ще имат възможност да се ваксинират на място в болниците, те са около 40%, каза още Фандъкова.

Всяка имунизация ще се прави след преглед и със записан час, няма да има струпване. Около 84 пациента на ден ще могат да се ваксинират в един пункт, ако той работи от 6.30 до 20.30 на две смени, разясни шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Трудности по налагане на карнтина има, но успяваме заедно със СДВР да се справяме, каза още Пенчев.