Министърът на електронното управление Александър Йоловски продължава да е с охрана

0
102
Александър Йоловски

Той бил викан в прокуратурата, но не каза защо

Министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви пред Би Ти Ви, че още е под охрана.

Добави, че е викан в прокуратурата, но не каза защо.

През октомври 2023 г. Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу Йоловски. Тогава от ГЕРБ и от „Има такъв народ“ заявиха, че на председателски съвет в парламента Йоловски е разказал, че е притискан от Кирил Петков и Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Той спомена пряко, че Кирил Петков, както Божидар Божанов са му оказвани натиск за обществени поръчки за 600 млн. лева. Това е нечуван скандал министър, излъчен от квотата на мандатоносителя – казва, че мандатоносителят му оказва натиск“, каза Десислава Атанасова в края на октомври.

На въпрос какво е станало с тези поръчки, Йоловски отговори: „В Министерство на електронното управление декември месец правихме едно обобщение за всички проекти, които се реализират при нас. Към декември месец общата стойност на всички проекти, по които работи Министерство на електронното управление е около 1 милиард лева, като финансовия ресурс, който е свързан с конкретните дейности на Министерството или на изпълнителната агенция към министерството е около 650 милиона лв.

В допълнение на това по новата програма за дигитализация и за киберсигурност има около 640 милиона. Така че това е един изключително огромен финансов ресурс, по който има множество обществени поръчки.“В публикация във „Фейсбук“ от края на октомври Божидар Божанов заяви, че 640 милиона лева са много пари, които няма как да се изхарчат за краткия хоризонт на правителството.