Здравният министър: Проверяваме рекордния брой починали от ковид-19 за денонощие

0
100
Проф. Костадин Ангелов

Подсилваме екипите на столичната здравна инспекция с 20 служители, каза проф. Костадин Ангелов

20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи ще подпомогнат екипите на Столичната регионална здравна инспекция при разнасянето на предписанията на карантинираните. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов

„Много служители от СЗРИ са били положителни и контактни, което е довело до извеждането им”, каза той.

22 служители от надзор на заразните болести са били заразени от началото на пандемията. „Те бяха по различно време. Имахме само няколко човека, които бяха с по-тежка клиника и ще се върнат по-късн.”, обясни шефът на СЗРИ д-р Илонка Маева. Новите попълнения щели да бъдат вътре в инспекцията, допълни тя.

Д-р Маева посочи, че от СРЗИ изостават с около 1000 бройки, които не могат да преодолеят.

Забавянето на лабораториите също спирало служителите, тъй като едва тогава може да се проведе анкетното проучване на болния и да се свържат с всички негови контактни. „И при нас има забавяне от 24 часа, защото едва когато се качат данните, се генерират предписанията.Няма как в деня на проучването да раздадем предписанията.”, обясни шефката на СРЗИ.

Здравният министър заяви, че ще бъде направена и проверка за рекорния брой починали на изминалото денонощие – кога са починали и кога са били вкарани в системата.

„Екипите ни са там, цифрите ни са нормални. Не е като предходните седмици да имаме няколко дни ниски цифри и вторник да има бум”, каза проф. Ангелов относно стартиралите проверки на Медицински надзор в лабораториите, които правят тестове за коронавирус.

До 6 ноември пък се очаква във всички държавни болници или тези, които са на 50% държавни, да има поставени мобилни фургони.