Как Бойко Рашков искаше да арестува Борисов още през септември м. г. Комунистическият следовател свали правителството на Киро

0
1446
Бойко Рашков разпуска преди 20-ина години на купон на Васил Божков. Снимка: фейсбук

Дамаджаната наредил да разследват Сотир Цацаров като чужд шпионин

Иван Михайлов

Комунистическият следовател-пенсионер Бойко Рашков свали правителството на „промяната“ и е на път да прати харвардските измамници в историята. А и себе си, надявам се този път завинаги.

Защо твърдя това?

Ето фактите. Вчера уплашените от приближаващият им край КироКокорчовци и техните кумци, любовници, баджанаци и приятели дадоха пресконференция след изявлението на Слави Трифонов, че изтегля министрите си и слага край на коалицията. Акцентът обаче се оказа… Бойко Рашков, монтиран до дясното рамо на Просто Киро. Този „безмилостен борец срещу корупцията“ трябваше да уплаши Слави, Гроздан Караджов и останалите от ИТН, дръзнали да развалят далаверата, пардон, коалицията.

Не знам кой – Дамянова, Ленчето, Калинчето или някой от кръга „Капитал“ е дал тази „блестяща“ идея, но тя закопа окончателно правителството и самия Киро. Бившият комунистически следовател, според великия замисъл на сценаристите, трябваше като Deus ex machina (Бог от машината латински.б.р) да слезе от Олимп, да въздаде справедливост и накаже непослушните като в старогръцка трагедия. Вместо това се получи комедия.

Шест месеца при управлението на „промяната“ гледахме тези сцени. Когато станеше напечено и управляващите бяха опрени до стената, вадеха Бойко Рашков. Той се стараеше, бълваше компромати, разтягаше локуми, обещаваше разкрития, но винаги приказките му се оказваха кьорфишеци.

Рашков е министър на вътрешните работи от една година, но до момента не е разкрил нищо. Неговите подчинени не са изпратили нищо годно до прокуратурата за съд, няма осъден нито един купувач на гласове, нито един „мафиот“, няма подслушвани политици, нищо. Едно голямо нищо. Страшилището Рашков се оказа книжен тигър.

Големият провал беше акцията по ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на партията Севделина Арнаудова. Омразата на Бойко Рашков към адаша си Борисов е пословична. Гарнирана с много злоба. А злобата и омразата не са подходящи в политиката. Даже са вредни.

Изпълнението“ на Рашков и неговите милиционери ще се изучава сигурно някой ден в Академията на МВР като пример за беззаконие.

И тук възниква въпросът защо бившият следовател, с дългогодишен опит и преподавател по наказателен процес като доцент, извърши толкова калпав арест, обявен от съда като незаконен ?

Нима Рашков не знае, че привикването на разследващи полицаи в Министерски съвет, които да разпитват премиера Петков в негово присъствие, проваля разследването още в самото начало и е напълно незаконно. Както и разпитът на Васил Божков-Черепа.

Между другото, иначе многословният вътрешен министър вече година не обелва и дума кой назначи за началник на кабинета му в МВР Елена Фичерова-Караиванова, член на политбюрото на партията „Българско лято“ на Васил Божков. Дамата бе изтеглена от МВР часове преди обявяването на санкциите по „Закона Магнитски“, в които един от санкционираните се оказа Черепа.

Но да се върнем на ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова. Има две хипотези. Първата и по-вероятната-Рашков умишлено арестува Борисов, за да изгори всички мостове между ПП и ГЕРБ като внушава на Просто Киро да свидетелства, знаейки, че така проваля всичко.

Втората е-обратната Киро нарежда на Рашков да арестува лидера на ГЕРБ, за да може да се отклони вниманието от рекордния скок на цените, беснеещата инфлация, опашките за олио и провалът на управляващите по всички фронтове.

По думите на Тошко Йорданов арестът на Борисов е направил управляващата коалиция за смях, а партиите в нея не са знаели нищо за това.

А истината е, че озлобеният и самозабравил се от властта Бойко Рашков искал да арестува Бойко Борисов още през септември миналата година. Идеята била полицейски патрулен автомобил да спре колата на лидера на ГЕРБ, докато той се прибира в дома си в Банкя и той да бъде задържан. А после да му бъде скалъпено обвинение, вероятно за „Хемус“, както стана с ареста тази година, твърдят източници от МВР пред Breaking,bg.

Те допълват още, че безумната идея на вътрешния министър е спряна лично от президента Румен Радев.

Междувременно приближени на Рашков милиционери подали сигнал, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров, до март председател на КПКОНПИ, е турски шпионин. И по този донос срещу него е започнало разследване в МВР, което пък послужило да му се отнеме достъпа до класифицирана информация, който по-късно му бе възстановен.

Рашков свали коалицията и правителството в опита на Кирил Петков силово да го наложи за председател на КПКОНПИ. Преди няколко месеца премиерът, който не казва нито една вярна дума, обещаваше, че нов шеф на антикорупционната комисия ще бъде избран в консенсус между четирите партии от коалицията, а по-рано твърдеше, че ще докара от чужбина шеф, както и главен прокурор и началници на службите.

Човекът от чужбина се оказа…пенсионираният комунистически следовател и бивш депутат от БСП Дамаджаната.

Как Киро и Рашков станаха скачени съдове остава да гадаем. Най-вероятно вторият държи първият с компромати. А полуграмотният премиер, който изобщо не е наясно как се управлява държава, може би се впечатлява от картинките и кьорфишеците на вътрешния си министър. И това му изяде главата. Рашков се оказа човекът, който сапуниса въжето на Петков и го прати в историята. Защо ? Може би заради близостта на вътрешния министър с изгнанника Васил Божков ? Кой да ти каже.