Иван Иванов остава шеф на КЕВР

ГЕРБ обвиниха столетницата за оказване на политически натиск върху регулатора

0
39
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

Парламентът отхвърли предложението на БСП за неговото освобождаване

Парламентът отхвърли с 63 гласа „за“, 125 „против“ и 3 гласа „въздържал се“ предложението на „БСП за България“ за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Повече от два часа депутатите дебатираха по искането за оставка, което при гласуването беше подкрепено само от БСП. От левицата поискаха освобождаването на Иван Иванов заради негово изказване в парламента, в което той отказал да изпълни задължението си в Закона за енергетиката – регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ, и нарекъл въпросния текст „бланкетен“.

От БСП посочиха, че става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да си изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че упражнява политически натиск върху КЕВР с тези 200 000 подписа срещу сделката за продажба на ЧЕЗ. Те посочиха, че промените в Закона за енергетиката не работят без конкретни критерии и именно това е казал Иван Иванов от парламентарната трибуна.