Избираме между нови Ф-16, Ф-18, „Грипен“ и „Юрофайтър“ втора ръка

Крайното решение ще вземе министърът на отбраната, който ще го внесе в парламента

0
112
самолети
Самолет Ф-18.

Предложенията за нови самолети са от САЩ, Италия и Швеция

Днес е хубав ден за българската авиация. Това е исторически момент, с който се надявам, че започва процесът на модернизация и превъоръжаване. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов след официалното отваряне на трите предложения за нови военни изтребители.

Предложенията за нови самолети са от САЩ, Италия и Швеция – съответно това са Ф-16 и Ф-18, „Юрофайтър“ и „Грипен“. От трите предложения само „Юрофайтър“ е употребяван, другите са нови.

,,Оттук-нататък документите ще бъдат отнесени в регистратурата за класифицирана информация. Ще бъдат описани всички екземпляри. От утре започва двуседмична работа на Комисията за обсъждане на предложенията. В това време Комисията може да отправя въпроси, свързани с предоставените документи. Така че от утре започваме да работим с вас“, обърна се Запрянов към представителите на трите държави, изпратили своите оферти.

,,Накрая министърът на отбраната ще вземе крайното решение и ще го отнесе до парламента и след това ще влезем в разговори с избраната страна-производител“, обясни още зам.-министърът.