Проф. Кантарджиев: Тази седмица се чакат нови рекорди на заболели от коронавируса

0
49
Снимка: NOVA

Вълната ще премине до април, уверява той

Нови рекорди на дневната заболеваемост от коронавирус през тази седмица прогнозира проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

„По-малко нуждаещи се от хоспитализация и по-малко починали – това е омикрон. Но новите случаи ще нарастват много бързо“, предупреди проф. Кантарджиев. Той отново отправи апел хората да се ваксинират. За тези с две дози от ваксината на „Астра Зенека“, той препоръча бустерната да е от РНК ваксините, защото така ще имат по-голяма защита. За хората с „Пфайзер“ бустерът гарантира 75% намаление на риска от хоспитализация и смърт.

Според него е важно предприятията да преминат на работа на екипи, за да не се стига до ситуация с много болни и невъзможност фирмите да функционират. За налагането на нови ограничителни мерки е важен броят на хоспитализираните, уточни проф. Кантарджиев и добави, че очакванията са, че омикрон ще засяга повече деца спрямо делта варианта.

„Има няколко неясни неща, които ме притесняват. Първо – преболедувалите омикрон може ли да се разболеят повторно от омикрон. Второ – как протича късният ковид при омикрона и трето – колко трае имунитетът от омикрон. Все още нямаме отговори на тези въпроси“, заяви проф. Кантарджиев.

Според него вълната ще премине до април. Той отново прогнозира, че тогава коронавирусът ще придобие ендемичен характер.