Извънреден труд може да се полага до 300 часа годишно

0
21
Снимка: Dnes.bg

Това ще е възможно само при колективното договаряне, решиха окончателно депутатите

Парламентът увеличи възможността за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно, след като депутатите приеха текстове от Кодекса на труда на второ четене. Промените бяха подкрепени от 99 народни представители, 55 бяха „против“, нямаше „въздържали се“. Приетият текст предвижда възможност за увеличаване на извънредния труд само при колективното трудово договаряне.

Депутатите не приеха предложенията на БСП и на независимите депутати за отпадане на този текст.

Депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова напомни, че увеличението на извънредния труд ще става само с изрично приети поправки в Колективния трудов договор за предприятие или даден бранш. 300 часа извънреден труд ще се използват само при определени условия, категорична бе и председателката на парламента Цвета Караянчева.

„Тук съм в качеството си на народен представител. Казах, че съм инженер, ръководител на фабрика. На г-н Гьоков отговорих, че само при необходимост ще се използват тези часове. Вие ги разхвърляте 9 часа и 12 минути на ден. Няма такава нужда. Понякога няма да бъдат дори изразходвани. Но се налага и за да бъдат защитени работниците, налага се да се приеме този закон“, призова опозицията Караянчева.