Павлина Живкова от „Труд“: Потресена съм, това е полицейско беззаконие

0
798
Павлина Живкова

Журналистката е потърсила Кирил Петков, но до момента няма отговор, пише Tribune.bg

Полицейщина и полицейско беззаконие е случващото се в „Труд“, каза пред Tribune.bg журналистката от медията Павлина Живкова.

„Аз не знам тези хора на какво основание го правят, те нямат заповед от съдия-изпълнител“, заяви тя по повод нахлуването на полиция в сградата на вестника. „След като полицията може да си позволи да посегне върху медия, какво остава за останалите хора. Във фейсбук се вихрят коментари, които са доста грозни като повечето от тях са фейкове, защото казват, че „Труд“ е такъв или онакъв, но в момента става въпрос за посегателство над медия. Утре това посегателство може да бъде и над вас“, каза Живкова.

По думите ѝ това е страшно и е прецедент: „През последните години, годините на демокрацията такова нещо не се е случвало. Аз съм потресена“.

„Един президент, който не се впечатли, че е нарушил конституцията, но се опита да оправдае онзи, който я е нарушил, и каза, че това е един достоен министър – как да го коментирам“, обясни тя реакцията на Радев, при която от ГЕРБ повдигнаха темата с нахлуването в медията по време на консултациите.

Живкова направи заявка, че като медия „Труд“ няма да отстъпи от позицията си или да спре да казва истината независимо от цената.

Тя самата е потърсила спрягания за премиер Кирил Петков: „На този, който каза, че иска промяна и България да стане по-добра. Звънях му, но той не реагира и после му изпратих съобщение, за да попитам какво мисли за тази полицейщина и до момента нямам отговор. Подозирам, че няма да имам“.

 

Нинова не каза ще бъде ли вицепремиер в новия кабинет (Обновена)
Снимка: БГНЕС
Радев към БСП: Новото управление има нужда от силен социален вектор
Последни за днес за консултации при Радев влязоха от БСП.

„Българската левица винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромно мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието. Хилядите социалисти го доказаха на изборите. Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, дадоха възможност за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление с хора от различен тип политически профил. Високо ценя положителната оценка, която дадохте на тази формула преди няколко месеца, когато даже предложихте служебното правителство да продължи като редовно. Подходът към съставяне към коалиционно правителство може да стъпи на тази основа, за формиране на стабилно мнозинство за управление“, заяви Радев към БСП като заяви, че се надява да са оценили извършеното до момента.

„Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност, в резултат на порочно управление, затова се надявам, че вие ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор“, заяви още президентът.

Нинова от своя страна заяви, е наясно с отговорността.

„Много пъти сме посочвали, че България ни се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Дадохме своята експертиза и своята воля за промени. Разговорите продължават и в момента. Ще положим усилия до край за съставяне на правителство и да има работещ парламент. За нас е най-важно да се почне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да гарантираме мерки за увеличените цени, да не допускаме повишаването на цените за електроенергия за битовите потребители от 1 януари“.

Нинова посочи, че проблемът в прокуратурата е системен и партията е заявила позиция– няма значение как се казва главният прокурор, но правомощията му трябва да се ограничат; да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура, да се промени начина на работа на КПКОНПИ, заяви тя.

На излизане от срещата тя заяви, че до довечера ще бъде изчистено политическото коалиционно споразумение. Министри и постове след това, допълни тя. По думите ѝ няма да има Министерство на държавните предприятия.

Коректно формулираното име е Министерство на икономиката и индустрията, внесе яснота през усмивка Нинова, но подчерта, че не го знае, защото тя ще е начело, а заради записа му в коалиционкото споразумение.

Утре предстои Национален съвет на БСП, където ще бъдат обсъдени структурата на Министерския съвет и имената, които социалистите ще предложат за министри.

Нинова отново заяви, че приоритетът им ще бъде бързото приемане на бюджета. Това основно е и бил разговорът между социалистите и Радев.

Евелина Славкова: Радев се е уговорил с ПП да има своя квота – трима министри
Снимка: БГНЕС
„Консултациите при президента този път ще имат формален характер, защото нещата са много по-ясни предварително, отколкото след изборите през юли. Процедурно обаче би било трудно в края на седмицата да бъде гласувано правителство“. Това каза пред БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

„Тази седмица може би няма да имаме кабинет, по-скоро другата“, прогнозира Славкова.

Присъствието на Бойко Рашков в следващия кабинет му придава образ на реваншизъм, смята социологът.

Според Славкова фактът, че някои от служебните министри остават, няма как да не хвърли сянка върху правителството.

„С трима министри не можеш да управляваш в сянка, но „тези трима министри показват, че президентът се е договорил, уговорил с ПП, да има своя „квота“ в рамките на това правителство, с тези трима министри“, коментира Славкова.

Бойко Рашков има най-силната анти-ГЕРБ реторика и това няма да заглъхне. Остава усещането, че този кабинет, освен прокламираната решителна промяна, ще има реваншистки характер спрямо предходните управляващи“, коментира Евелина Славкова.

Според нея ГЕРБ ще бъдат остра опозиция.

„В Народното събрание със сигурност ще имаме силна коалиция с 4 партии и силна опозиция, дори в лицето на „Възраждане“.

Евелина Славкова е на мнение, че „в никакъв случай „Възраждане“ не трябва да се подценява“.

„Имат немалко привърженици в България, особено когато говорим за ваксини. Те имат теми, които другите политически формации нямат и те ще продължат да ги представят пред своя електорат, за да запазят своя образ. Костадин Костадинов има политически опит, той не е случайно попаднал човек в Народното събрание.“

ДПС към Радев: Политическата криза не настъпва за ден (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Според партията сме закъсняхме с Плана за възстановяване и устойчивост и с оперативните програми
ДПС станаха третата сила, поканена от Радев на „Дондуков“ 2 във връзка с консултациите за съставянето на правителство.

Радев заяви, че има очаквания за редовен кабинет и че българските граждани гласували за промяна.

„Изборите, проведени три пъти в страната, са в резултат на политическата криза. Тя не настъпва за 1 ден и ние станаха свидетели как през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме, подчерта от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза. през 2016 г на конференцията ни се проведе под мотото „Възстановяване на нормалността в политиката. Много пъти сме могли да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Въпросът е как преодоляваме политическата криза“, каза още той.

Карадайъ допълни, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи – ковид кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

„ Страната изисква отговорно управление, управление с визия, изискват отговорни политически субекти с бързи, спешни действия с оглед на преодоляване на кризата и с поглед в бъдещето“, каза лидерът на ДПС.

Карадайъ разкритикува теми, които трябва да се ускорят – „Ние сме закъснели с Плана за възстановяване и устойчивост и закъсняваме с оперативните програми. Националният ресурс, които имаме за реформите, не е достатъчен, а тези възможности, които бихме имали при подобрен План за възстановяване и при одобрени оперативни програма могат да дадат тласък на икономиката, да се повишат доходите и стандарта на хората“, каза в заключение Мустафа Карадайъ.

На излизане лидерът на ДПС каза, че не противоречи на законите на физиката ДПС да подкрепи бъдещия кабинет, зависи от програма и какъв ще е персоналният състав на новия кабинет. В основата на всичко стои една думичка – диалог, заяви той.

В отговор на думите на депутата от „Продължаваме промяната” Христо Петров (Ицо Хазарта – бел. ред.) Карадайъ заяви:

„И аз, и цялата партия сме охрана – охрана на гражданските права на всички граждани.“

Кадарайъ отклони въпроса за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

„Реформа в съдебната система – да, дотолкова, доколкото минава през законодателството, защото законодателният орган е НС. Отговорността за персоналните промени е на компетентните органиЧ.

„Не е лоша идея в Народното събрание да се влиза само със зелен сертификат“, каза още Кадарай и добави: „Така ще дадем пример, че сме отговорни към човешкия живот“.

7 области в страната остават в тъмночервената зона
Снимка: pixabay
Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Това са областите Враца, Габрово, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София–град. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра, съобщават от министерство на здравеопазването.

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.