Викат Минеков в парламента заради „Труд“

0
266
Велислав Минеков Снимка: БНТ

Това ще бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание

Служебният министър на културата Велислав Минеков ще бъде изслушан още на първото заседание на новия парламент утре зарази безпрецедентния казис с изгонването на „Труд“ от сградата на ведомството на ул. „Лъчезар Станчев“. Това реши председателският съвет на Народното събрание.

След съвета председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди, че утре първа точка по време на пленарното заседание ще е изслушването на министъра на културата Велислав Минеков по казуса с „Труд“.

Корнелия Нинова от БСП посочи, че е било постигнато общо съгласие за изслушване на Минеков.

Един от основните въпроси на първия председателски съвет в новото НС беше дали допускът на депутатите в парламента ще става със зелен сертификат.

Въпросът, който беше повдигнат вчера от ПП на ГЕРБ при консултациите при президента, стана тема на обсъждане.

На влизане за съвета Десислава Атанасова потвърди тази теза.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ заяви, че това е дисриминация.

Зам.-председателят на парламента Мукаддес Налбант от ДПС каза, че е ваксинирана с трета доза и призова всички да се ваксинират, но допълни, че парламентарната група ще реши каква е позицията им, ако предложението влезе за обсъждане в парламентарна зала.

След съвета лидерът на БСП Конелия Нинова заяви пред журналисти, че е отхвърлено предложението на ГЕРБ за влизане в НС със зелен сертификат.

Председателският съвет трябваше да реши организационни въпроси за това какъв ще бъде дневният ред на работа на парламента.

Засега няма да се определят парламентарните комисии, защото няма яснота по структурата на новия МС, каза Десислава Атанасова. ГЕРБ са обезпокоени, че така ще се забави законодателната работа на НС.