Издирват тримата руснаци за опита за убийство на Емилиян Гебрев и с червена бюлетина

0
18
Емилиян Гебрев

Обвиняемите винаги пътували извън Русия с фалшива самоличност. Прокуратурата е допълнила европейските заповеди за арест с биометричните им данни

Софийската градска прокуратурата /СГП/ обвини задочно тримата руснаци – Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков, за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, на неговия син Христо и управителя на едн от дружествата Валентин Тахчиев.

След привличането им в качеството на обвиняеми СГП е издала и европейски заповеди за арест за всеки от тях, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Тримата са подадени и към Шенгенската информационна система и също така се издирват с червена бюлетина на Интерпол, съобщават от прокуратурата.

С оглед допълнително събраната информация в хода на разследването, че обвиняемите ползват и самоличностите на лица с инициали – съответно за Павлов – С.В.Л., за Федотов – Д.В.С. и за Горшков – Е.А.Г., както и придобитите нови биометрични данни на лицата, от прокуратурата информират, че са предприети действия за допълване и актуализиране на издадените вече европейски заповеди за арест, както и тези в Интерпол.

Искания до руската държава за екстрадиция няма да бъдат изготвяни, поради съществуваща забрана за екстрадиране на руски граждани в друга държава. Това е въз основа на декларация на Руската федерация по текст от Европейската конвенция за екстрадиция. Тази декларация препращаща към Конституцията на Русия. Въпреки това СГП ще търси съдействие за предаването на лицата чрез Интерпол, ако те напуснат територията на Руската федерация.