ПП заплашиха с „битка по улиците“ заради хартиената бюлетина и напуснаха пленарната зала

0
119
Андрей Гюров Снимка: Трибюн

ДПС: Мафията напусна залата

„Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров по повод промените в Изборния кодекс, съобщи Tribune.

„Покушението срещу демокрацията се случи. Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа“, каза Гюров.

По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите, машините няма да пазят данни, а са се превърнали в принтери на бюлетини.

„Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.

ПП заплашиха с протести заради връщането на хартиената бюлетина. „Тази битка ще продължи и по улиците, защото няма български гражданин, който да приеме тази гавра“, закани се Андрей Гюров.

След това изказване цялата ПГ на ПП напусна залата.

Последва остра реакция от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви: „Мафията напуска”. Карадайъ обърна внимание на председателя на НС Вежди Рашидов да прави забележка и да наказва с отстраняване от заседания депутати, които „наричат опонентите си мафия”.

„Народни представители, които в явно нарушение на закона пребиваваха във властта, барабар с машинациите с машините, според тях това е демокрация, а тези, които се опитват да въведат един нормален ред по европейски модел, те този модел да го наричат мафия”, заяви лидерът на ДПС.

„Тези, които се окачествиха какви са на терена на политиката, те си заминаха”, констатира той напускането на ПП. Най-малко се прави забележка на такива народни представители, даже може да им се наложи най-тежко наказание – отстраняване от залата за няколко заседания“, каза Мустафа Карадайъ.

„Съжалявам, но няма на кого да направя забележка“, отговори Вежди Раидов, тъй като депутатите на ПГ вече бяха излезли от залата.

Няколко минути по-късно пленарната зала избухна в смях и възгласи, след като Кирил Петков се върна, за да попита нещо представител на администрацията на НС на трибуната.