Измамници пробутват в интернет спирт за горене вместо дезинфектант

0
3
Снимка: Pixabay

Той е крайно опасен и неподходящ за дезинфекция на ръцете, предупреждават експерти

Търговци измислиха нова измама в интернет. Те предлагат на потребителите спирт за горене вместо дезинфектант, установи проверка на контролните органи. Опасните препарати заблуждават потребителите и ще бъдат забранени за продажба, предаде Нова тв. Крият ли рискове те?

Коронавирусът наложи много по-чести мерки за дезинфекция и по-стриктно спазване на лична хигиена. Специалистите съветват всички потребители да подбират внимателно какви продукти за децинфекция използват, както и да не използват метилов алкохол, хлорни дезинфектанти и т.н. ракия „първак“. Препоръките на специалистите са спиртът в дезинфектантите, които убиват COVID-19, да е между 60 и 80 теглови процента.

Новата оферта в интернет предлага продукт, който може да се използва за почистване на повърхности, въпреки че на етикета му ясно е изписано „спирт за горене“. Описанието върху продукта твърди, че той притежава същите свойства като дезинфектант. Контролните органи смятат, че това лесно може да подведе потребителите.

„Това би навело потребителите към мисълта, че могат да го ползват не само за почистване на повърхности, а за дезинфекциране на ръцете например, а това вече само по себе си крие риск“, каза Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

Спиртът се предлага в три варианта – за 2.99, 4,49 и 19,99 лв. в зависимост от големината на разфасовките. Ниските и атрактивни цени бързо привличат потребителите. По-ниската цена от стандартните дезинфектанти кара потребителите да избират подобни продукти. Стандартните дезинфектанти са с по-висококачествени съставки и в този смисъл това е една сериозна опасност да се вземе нещо много рисково.

Екпертите химици обясняват каква е разликата между спирт за горене и продуктите за дезинфекция. „В дезинфектантите се използва етанол, докато в спирта за горене – главно метанол“, посочва Иван Гивечев, който е химик в лаборатория.

Двете съставки имат различни свойства и ефекти. Експертът предупреждава, че метиловият спирт обаче е силно токсичен и може да доведе до тежки отравяния. Това го прави крайно опасен и неподходящ за дезинфекция на ръцете.