И нехранителни магазини могат да работят, но без струпване на хора вътре

0
86
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Хотелите ще хранят клиентите си с кетъринг по стаите

В няколко медии е излязла само първата заповед, която бе много по-строга от втората. Нашата цел е да няма струпване на много хора на едно място. Това е целта на тази заповед.

Това обяви на брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев по повод заповедта за налагане на противоепидемични мерки в страната. „Ще повторя отново заповедта.

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. В моловете могат да работят единствено хранителните вериги, аптеките, дрогериите и банковите офиси. Магазините по търговските улици – за дрехи, за обувки, строителни магазини, за техника, фризьорски салони, могат да работят, като се спазват строги хигиенни изисквания и не се допуска струпване на много хора. Ако установим струпване на хора, магазините ще бъдат затваряни“, разкри Ананиев.

„По отношение на сватбите в малцинствените групи ще наложим по-строг контрол, за да няма струпване на много хора“, увери от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. „Удължаваме срока за издаване на лични карти и шофьорски книжки с 6 месеца. Това означава, че ако днес ви изтича картата, тя ще важи още 6 месеца и така няма да има струпвания пред гишетата за издаване на документи. Същото важи и за документите за газовите уредби – удължаваме срока за пререгистрация до края на месец май. Премиерът вече каза за решенията на ТЕЛК – и те се удължават до края на май. Призовавам всички хора да не вярват на никой друг освен на органите на МВР. Тук става въпрос за телефонните измамници. Установили сме единични случаи на опити да се казва, че има близки, които са с коронавирус и трябват пари, за да бъдат настанени в болници.

Всеки да звъни на телефон на 112 и там ще получи нужната информация. Вече има задържани за неспазване на карантина, като в един от случаите ставаше въпрос за мъж в нетрезво състояние. Вчера в парламента бяха приети промени в Наказателния кодекс, които бяха необходими и ще свършат работа – говорим за затвор и сериозни глоби. Работим с пълен капацитет. Получаваме сигнали за опити за спекула с цените на хранителни продукти. Реагираме на всички сигнали. Икономическа полиция работи и няма да допуснем никой да спекулира със страховете на хората“, категоричен бе Маринов.

„Не затваряме хотелите по курортите. Там даваме възможност на собствениците да организират кетъринг по стаите и да няма събирания в ресторанта на комплекса. Същото важи и за магазинчетата за сувенири и цветя. Там говорим за личната дисциплина на собствениците, които не трябва да допускат струпване на хора в магазините си. Ако установим такова струпване, ще затваряме магазините.

Мерките са преценени. Предпочитаме да ги въведем сега, вместо след няколко месеца, когато може да ни струва много по-скъпо. Мерките са прецезирани и не спират работата на икономиката. Ако се прецени, че има пик на заразата, може да втърдим мерките и обратното, ако има спад, можем да отменим част от мерките. Към момента наложените мерки са гъвкави и не мога да кажа, че спират живота в държавата. Пак ще повторя, че те са прецезирани и целта им е да не се допуска струпване на хора“, повтори Ананиев.

„Зъболекарските кабинети продължават да работят. Никой не е спирал работата им. Получаваме сигнали за отлив на пациенти, но това е решение на всеки един пациент. Единствено в болниците под карантина има определени и по-специфични мерки за достъп и сигурност“, каза още Кирил Ананиев.

„Пред големите магазини има патрулни коли и когато се забележи струпване на хора, те се намесват. Няколко пъти обяснихме и призовахме да няма струпване на хора. Храна има. Няма нужда от запасяване. Няма как да държавата да застане до всеки един и да го пази да не се реди на опашка. Тук говорим за лична самодисциплина“, добави доц. Ангел Кунчев.