Д-р Мими Виткова: Противоепидемичните мерки са закъснели и необмислени

0
97
Мими Виткова

Според нея в заповедта на Кацаров трябваше да има гратисен период за санкциите

Мерките са закъснели, което води до мисълта, че не са обмислени, каза по Нова телевизия д-р Мими Виткова, бивш здравен министър. „Ако мерките бяха през септември, щеше да е по-добре“, коментира тя.

Според нея заповедта на Кацаров трябваше да се обсъди, както и да има гратисен период за санкциите.

По думите ѝ служебните правителства са боязливи в предприемането на непопулярни мерки. По време на кабинета „Борисов 3“ мерките дадоха резултат, макар да имаше отпор, заяви Виткова.

Тя се съгласи с позицията на проф. Костадин Ангелов, че не е редно да се дава сертификат на хора, които са с една игла. Но все пак е стимул, каза тя.

Тя заяви, че не е очаквала такъв отклик на решението на зеления сертификат. „Изненадана съм от реакцията на обществото. Още на новородените им се поставя задължителна ваксина. Българинът не е антиваксър. В момента обаче няма друго решение за пандемията“, заяви Виткова.

„Зелените сертификати са административна мярка, има различни гледни точки за тях. Ако за неваксинираните е ограничение, то за имунизираните отваря врати. Трябваше да се преодолее негативизма срещу ваксините“, заяви тя.