Как мигрантите изчезват от България

Тези хора минават "невидимо" през страната

0
271
мигранти
Снимка: архив

През лятото бизнесът с прекарването на бежанци се развихря

Драмата със загиналите 10 мигранти преди седмица на магистрала „Тракия” отвори ожесточен политически спор как влизат те в България. Дали през оградата или през т.нар. зелена граница. Кой ги прекарва и кой ги извежда от страната. Както Breaking.bg писа в момента в страната се вихри нов бизнес-срещу 100 лв на ръка регистрираш мигранти на адреса си фиктивно. Това дава възможност те да напуснат бежанските центрове и да правят опити да се измъкнат от България в посока Западна Европа. Истината обаче е, че реално мигрантите просто изчезват от страната. Как става това ? Ето как.

Бумът на мигрантския натиск към България е през септември 2015 г. По данни на МВР тогава са задържани 4 975 нелегални имигранти. От тях заловени във вътрешността на страната, тоест минали нелегално българо-турската граница-1958 чужденци, спипани на браздата-1742 и на изход, всъщност на българо-сръбската граница в посока Западна Европа,1725 мигранти.

 

В последната цифра обаче се допълва, че всичките тези 1725 чужденци са без регистрация в Автоматизираната дактилоскопна идентификационна система на МВР-AFIS. Тоест минали са през цяла България като невидими.

От заловените през целия септември 4975 мигранти, хуманитарен и бежански статут са получили едва 433-ма души, а 4355 от заловените „бежанци” са избягали от Домовете на държавната агенция за бежанците-ДАБ и са изчезнали в неизвестна посока. Дори да приемем, че 1725 от тях са заловени на границата със Сърбия следите на 2630 чужденци се губят. Вариантите са два-или са минали благополучно в Сърбия или са останали да живеят в България, което няма как да е истина. Или пък просто са се изпарили.

Тази тенденция с изчезването на мигрантите се повтаря всеки месец. През юли 2016 г са заловени 2307 нелегални мигранти, статут са получили едва 122, а 1294 задържани чужденци са напуснали доброволно домовете на ДАБ и са се „изпарили”.

По данните на МВР месечно държавата извежда от страната между 70 и 80 души, хора с т.нар. рисков профил, които са опасни за националната сигурност. А останалите ?

Същата е картината и за периода 18-25 август 2016 г. През тази седмица са заловени 650 нелегални мигранти, от които на сръбската граница -223-ма без регистрация в AFIS, във вътрешността на страната-302-ма, а останалите 125 на вход на държавната граница. От тези хора статут са получила двама души, а 198 са напуснали домовете на ДАБ и са потънали в небитието.

Какво показва статистиката на МВР за периода 1 януари-25 август 2016 г ?
3206 мигранти са задържани на българо-турската граница и още 395 на браздата с Гърция за почти осем месеца на тази година. На българо-сръбската граница, тоест на изход от страната за същия период са хванати 6594-нелегални мигранти, 90% от които на зелена граница.

Но това е бройката на задържаните, а това колко в действителност „изчезнали” мигранти са преминали през страната нелегално никой не знае.
„Безследно изчезналите” имигранти имат просто обяснение. Пред центровете на ДАБ се върти много доходен бизнес от трафиканти и шофьори на таксита като превозвачи. Шофьорите са предимно роми, които возят само мигранти. От Елхово, Харманли, Любимец и другите центрове чужденците се прекарват нелегално в София, стоварват ги на паркингите на големи супермаркети в покрайнините на столицата, откъдето го поемат други шофьори и ги возят или към Лъвов мост или към станалата напоследък известна дестинация-квартал „Модерно предградие”. Цените са постоянни-800 евро на човек от София до границата със Сърбия. Именно от „Модерно предградие” бе и 16-годишният шофьор, който заспа и обърна буса си с мигранти на „Тракия”.

„Трафикът на хора в България е всекидневие, но през лятото бизнесът става особено изгоден. Когато времето е хубаво, границата със Сърбия се преминава много по-лесно.

„Работя тук пет месеца, после трябва да се връщам в Италия. Там обработват молбата ми за политическо убежище, тъй че не мога да отсъствам от страната по-дълго“. Това е част от разговора на двама италиански журналисти от Дойче веле с 25-годишният афганистанец Асиф, който живее в Милано, но идва всяка година в България да прекарва имигранти от Афганистан, защото знае език.
Разговорът с него се води в….. градинката пред Централната софийска баня. Още в Турция мигрантите вече имат моя телефонен номер. Обаждат ми се, когато пристигнат тук, и ние организираме транспорта. И чак когато успеят да минат оттатък, семейството им в Афганистан плаща на моите приятели, разказва трафикантът без притеснение. Той твърди, че е изкарвал и по 2500 евро на ден.
Журналистите Амбра Монтанари и Джовани Пиацезе са разбрали бързо за какво става дума с „изчезналите” мигранти.

„Друг каналджия на име Билал редовно ходи до лагера във„Военна рампа”. Паркира черния си мерцедес пред портала, на 5 метра от полицейски джип, където дреме полицай. Никой не му обръща внимание – освен, разбира се, кандидатите за убежище, които искат да тръгнат на път” ,пишат двамата в репортажа от София.