Как Пламен Узунов и брат му консултират КЦМ срещу 150 000 годишно?

0
241
пламен узунов
Пламен Узунов - вдясно е дегизиран като Хитлер.

Пловдивски полицай наказан за изнасяне на данни от системата, бившият вътрешен министър го спасява

Президентският съветник Пламен Узунов уредил брат си с консултантски договор с КЦМ-Пловдив за 150 000 лева, подобно да договора с Пламен Бобоков, съобщава сайтът trafficnews.bg.

Консултантски договор на стойност 5 000 лева е изпратил секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов на бизнесмена Пламен Бобоков. Това стана ясно днес от поредната публикувана част от телефонната комуникация между двамата. Според Специализираната прокуратура , това е поредната доказателства по досъдебното производство за търговия с влияние, което се води срещу Бобоков, Узунов и русенския прокурор Николай Николов.

От разпространените от държавното обвинение разговори става ясно, че секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция изпраща на обвиняемия Пламен Бобоков подписан от брат му Ангел Узунов проект на договор за консултантски услуги срещу 5000 лв. на месец без ДДС или 60 000 лв. без ДДС на година. Публикуваните съобщения бяха последвани и от полициейски обиск в дома на Ангел Узунов на ул. „Димитър Карев“ в район „Южен“ в Пловдив.

Всъщност „консултантските договори“ са добре отработена схема за търговия с влияние в доста сфери от бизнеса. Те са пресечната точка между предприемачи, политици, магистрати, полицаи и пр. държавни служители. Договорът е легален начин въпросният служител през член на семейството си или свой близък да получи легално финансова благодарност от бизнесмен, на когото е свършена работа с обществен ресурс.

Договорът със собственика на „Приста Ойл“ далеч не е първият консултатски договор на Узунови. Годишен договор за консултантски услуги в сферата на сигурността, подписан с КЦМ, преди няколко години стана причина за вътрешна проверка в Областната дирекция на полицията в Пловдив.

А фамилията Узунови работи активно с такива. През декември 2016 година двама мъже от пловдивско бяха задържани за кражба на 9 тона олово от комбината. Акцията е проведена от Първо районно управление. Няколко месеца по- рано Пламен Узунов вече е напуснал системата на МВР и е на свободния пазар като консултант по сигурността и съветва управата на КЦМ.

Докато полицията разследва случая, се натъква на проявен нездрав интерес от страна на служител на МВР, който няма нищо общо с разследването. Той е бъркал в системата на МВР и е правил справки за автомобилите, с които са се придвижвали заподозрените за кражбата. В полицейските среди е публична тайна, че въпросният полицай е приближен до Узунов, който в продължение на няколко години оглавява пловдивската полиция.

Тогавашният директор на полицията ст. комисар Христо Разсолков назначава вътрешна проверка, а комисията установява, че има извършени серия нарушения от въпросното лице. Служителят е наказан дисциплинарно, но малко след това кабинетът на Борисов пада и идва служебното правителство на Огнян Герджиков. Пламен Узунов заема поста вътрешен министър. Следва серия рокади в управлението на Областната дирекция на полицията, а наказанието на въпросния служител е отменено от новия министър. Дали и този казус влиза в определението „конфликт на интереси“ е от компетенцията на прокуратурата.

Консултантската агенция запазва договора си в комбината, който е на стойност 150 000 лева годишно.